Barion Pixel

A bor és aki mögötte van – Klein Miklós alias „Májki”

Kategóriák

Munkatársaink bemutatkozásának második részében, Pálinkás Laci után Klein Miklós, becenevén Májki mutatkozik be, mint az Eszterbauer Borászat szakmai vezetésében egyik legfontosabb személy. Az előző részben említettük, Pálinkás Lacinak jelentős érdemei vannak a családi borászatunk feltámasztásában, az Eszterbauer borok stílusának megalapozásában. Laci szakmai hagyományait folytatva, mai modern tudományos ismeretekkel kiegészítve, Miklós borászatunk egyik vezéregyéniségévé vált.

2009-ben friss testnevelő tanári diplomával a kezében úgy döntött, rögtön pályát is vált, és benevezett a Pécsi Tudományegyetem borászati szakképzésére. Elhivatottságát jelképezi, hogy ezzel egy időben nagy lelkesedéssel beállt pincészetünk fizikai munkásai közé. Pálinkás Laci irányításával évek alatt megtanult mindent a szőlészeti és borászati feladatokról. Mondhatjuk, Laci inasa volt és abban az időben – mint fiatal kezdőt – a legegyszerűbb szőlő és pincemunkás is őt csicskáztatta. A szőlő és bor iránti alázata, szorgalma és kitartása meghozta gyümölcsét, a ranglétrán felfele kapaszkodva elérte, hogy ma már ő irányítja az Eszterbauer Borászat hétköznapi szőlészeti és borászati feladatait.

A mindig nagy presztízsű Borvidéki Borversenyen, 2017-ben a zsűri Miklósnak ítélte a „Legeredményesebb Fiatal Borász” címet. Magam is úgy ítélem meg, Májki az elmúlt években Szekszárd legfelkészültebb borászainak sorába lépett. Mielőtt fejébe szállna a dicsőség elmondom, tehetsége, tudása, szorgalma mellett időnként terelgetnünk kell, hogy ne térjünk el az Eszterbauer borokra jellemző stílustól. Bizony nincs egyszerű dolga, mert a 10-15 évvel ezelőtt kis méretekben, hagyományos módszerekkel megalapozott stílust nehezebb megőrizni a fejlődés eredményezte nagyobb üzemi körülmények között. Laci, Májki és jómagam őrködünk mindezek felett és közben gyakran vitázunk szőlőművelési, technológiai kérdésekben, hogy a Sógor, Nagyapám, Tanyamacska és a többiek megőrizzék azt, ami a kezdetektől felismerhetővé tesz bennünket.

Magam részéről elsősorban a csapatmunkában hiszek, amihez kell hatékony szervezeti felépítés, kiváló borász, szőlész, kereskedő, marketinges, adminisztráció, a pénzét borászatba öntöző és stratégiai döntéseket hozó tulajdonos. Ezek együttese adja azt a csapatmunkát, ami egyben a siker záloga is. Persze a sztár mindig a borász, és ez így van jól!

Gratulálunk Májki!  

Eszterbauer János

0