Szekszárd Város Bora lett a 2013-as Tüke Bikavér


 

A város borának idén az Eszterbauer Tüke Bikavér 2013-at választották meg, illetve ez a bor nyerte el a legjobb bikavért megillető címet is.

Az idei borvidéki borversenyre 45 termelő nevezett összesen 209 mintával. Ahogy az a hagyományosan magas színvonalú szekszárdi borversenyen lenni szokott, idén is többségében palackos, kisebb részben hordós borral neveztek a termelők. Előbbiből 143, utóbbiból 66 tétel volt.

A 209 tételből ötvenhat kapott aranyérmet, ezek közül négyet nagyarannyal díjaztak, ezüstérmet hét bor kapott. A verseny színvonalára jellemző, hogy az idén egyetlen mintát kellett kizárni.

A borversenyen a szervezők tíz díjat és további négy különdíjat adtak át. Mint azt már megírtuk, a legjobb vörösbor a Takler Pince Primarius Merlot 2012 lett. A legjobb kékfrankosnak járó elismerést a Takler Pince Görögszói Kékfrankos 2011  nyerte el. A legeredményesebb borászatnak járó díjat is a Takler Pince kapta 2016-ban, akárcsak tavaly.

A legjobb rozé a Garai Pincészet Cabernet Sauvignon-Merlot 2015-ös rozéja lett, a legjobb fehérbornak a Heimann Családi Pincészet Viognier 2015-ös borát választották. A legeredményesebb fiatal borász Wekler János, a legeredményesebb kistermelő Nagy József lett.  A legjobb hordós bornak járó díjat a Wekler Családi Pincészet vihette haza, Cuvée 2012 borával.

/forrás: http://kadarka.net/cikkek-kat/az-eszterbauer-tuke-bikaver-2013-lett-szekszard-varos-bora/