Tüke Bikavér a Pécsi Tudományegyetem Bora!


A PTE Bora kitüntető címre idén is mind a négy – pécsi, szekszárdi, tolnai és villányi – borvidékről érkeztek nevezések, 14 pincészetből összesen 22 bort indítottak a versenyen a borosgazdák. A két kategória-győztes végül a Batthyány Pince 2014-es évjáratú Pécsi Cuvée-je, valamint borászatunk 2012-es Tüke Bikavére lett.

 

A borokat előzetesen a Pannon Borrégió Top25 borverseny szakmai zsűrije bírálta, mely alapján a legjobb hat fehér és nyolc vörösbor került végül a döntőbe. A hagyományoknak és az előírásoknak megfelelően „vakon” pontozott a fináléban a társadalmi zsűri, vagyis a bírálók nem tudhatták, milyen nedűt kóstolnak és pontoznak éppen. Ahogy a korábbi években, az idén is két kategóriában hirdetett győztest a Pécsi Tudományegyetem, legjobb fehér-, és legjobb vörösbor kategóriában.

 

Előbbiben a Batthyány Pince 2014-es évjáratú Pécsi Cuvée-je utasította maga mögé a mezőny többi borát. Vörösbor kategóriában az Eszterbauer Borászat 2012-es Tüke Szekszárdi Bikavérét hirdette ki győztesnek a Pécsi Tudományegyetem, az erről szóló oklevelet Eszterbauer Ildikó vehette át Zeller Gyulától, az intézmény stratégiai és kapcsolati rektorhelyettesétől az egyetem Szenátusa előtt.

 

Érdekesség, hogy habár két komoly múltra visszatekintő, tradicionális bortermelőről van szó, a 2000 óta, tehát immár 15 éve tartó hagyomány során ez a két pincészet még soha nem nyerte el a PTE Bora kitüntető titulust.

Tüke Bikavér a Pécsi Tudományegyetem Bora Tüke Bikavér a Pécsi Tudományegyetem Bora