Barion Pixel

A bor minden ajtót megnyit: borbarátság magyar élsportolókkal

Kategóriák
Műszaki vállalkozásunk – mely az ipari automatizálási piac szereplője – megfelelő egzisztenciát teremtett családunk számára. Jövedelemtermelő képessége jóval meghaladja borászatunkét, mégis azt kell mondanom, a borászat sikereit nem csak pénzügyi és borverseny eredményekben mérem, mert segítségével olyan társadalmi és baráti kapcsolatokra tettünk szert, melyek rendkívül kedvesek számomra. A „Bor minden ajtót megnyit” sorozatunk mai részében a magyar élsport legendáival való találkozásainkat és borbarátságunkat mutatjuk be.

Találkozásainkat nem csak az alábbi képek fémjelzik, hanem számtalan velük kapcsolatos vidám történet és epizód hagyott bennünk életre szóló élményeket. Felejthetetlen Besenyei Péter magyar műrepülő versenyző, repülőoktató, berepülőpilóta humora és borszakértelme.

Kovács Katalinra egyszerre jellemző a kajaksporthoz szükséges fizikai adottság és a nőies báj. A háromszoros olimpiai bajnok magyar kajakozó 31 világbajnoki címével minden idők legeredményesebb női kajakozója a világon. Európa-bajnokságokon 29 győzelmet aratott. Gyakran csak Kajakkirálynőként emlegetik.

A 78 éves Dunai Antal (született Dujmov Antal) olimpiai bajnok magyar labdarúgó, edző, sportvezető. 40 éveseket meghazudtoló fittsége, kocka hasa, a napi 500 fekvőtámasznak, 500 felülésnek és egyéb megerőltető gyakorlatoknak köszönhető. Többször volt lehetőségem megtapasztalni, 10-ből, 10-szer ugyan oda lövi a labdát.

Magyar élsportolók és barátaik a Vigadóban, a halhatatlanok klubjában. Itt még viszonylag jó állapotában találkozhattam Wichmann Tamással és több sportlegendával.

Magyar Zoltán a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, kétszeres olimpiai bajnok magyar tornász, sportvezető, állatorvos. Baráti bulikon több alkalommal láthattuk vendégül a pincénkben. Még az olimpiai aranyérmeit is elhozta hozzánk, a pincében magunk is felpróbáltuk.

Horkai György olimpiai bajnok vízilabdázó, edző a pincénkben, az Omegával érkezett.

Hrutka János magyar válogatott és Bundesliga bajnok labdarúgóval a Bock pincében barátkoztuk össze.

Sallai Sándor magyar válogatott labdarúgó, hátvéd. Az 1982-es spanyolországi és 1986-os mexikói labdarúgó-világbajnokság résztvevője. Már nem csak a labdához, hanem a borokhoz is nagy szakértelemmel nyúl. Jó volt kifaggatni, mi történt a kudarcos Mexikóban, hiszen a VB előtt a világranglista 3. helyén állt válogatottunk (ma kb. a 40. helyen).

Radulovics Bojana olimpiai ezüstérmes, szerb és magyar válogatott kézilabdázó a jobbátlövő poszton. 2000-ben és 2003-ban őt választották a világ legjobb női kézilabdázójának. Találkozásunk idején a Dunaferr edzője volt.

Szuper Levente válogatott jégkorongozó, kapus, NHL játékos. Talán az összes hordóból mintát vettünk, nehezen támolyogtunk fel a felszínre.

Zengő Zoltán, a túraautó világbajnokságon eredményesen szereplő Zengő Motorsport tulajdonosa. Zoli nem él semmiféle alkohollal, hiába mondom neki, a bor nem pusztán alkohol, hanem a több ezer éves kultúra része, de ő marad a volánnál. Ő viszont annak akar megnyerni, hogy beüljek mellé a versenyautóba. Na, azt már nem! Maradjon a volánnál, én meg a pincében! A dubai 24 órás versenyre is elvitt bennünket, de a lelátóról is félelmetes volt.

A Bodri pincészetben, mint a Szekszárd Borvidék Félmaraton futóverseny támogató csapattagjai:

  • Kozmann György többszörös világ- és Európa-bajnok, kétszeres olimpiai bronzérmes magyar kenus.
  • Kovács István, ismert becenevén Kokó olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar ökölvívó
  • Vári Attila kétszeres olimpiai bajnok és világbajnok magyar vízilabdázó,

A teljesség igénye nélkül tudunk képeket mutatni, nagyon sajnáljuk, hogy nem készült fotó az összes nagy találkozásunkról, mert rajtuk kívül még bizony sok magyar sportklasszissal hozott össze bennünket a sors, de leginkább a bor. 

Eszterbauer János

0