Barion Pixel

A bor és aki mögötte van: Eszterbauer Kata

Kategóriák
Munkatársainkat bemutató sorozatunk harmadik részében Katicával ismerkedhettek meg.

„Egészen kicsi korom óta a lovak szerelmese vagyok, így a pályaválasztásnál döntő fontosságú volt számomra, hogy az egyetemi tanulmányok mellett a lovaglásban is tudjam képezni magam. Így esett a választásom 2011-ben a Kaposvári Egyetemre, ahol előbb Állattenyésztő mérnök, majd a mesterképzésen Takarmányozási és Takarmánybiztonsági mérnök diplomát szereztem. Mindeközben megvettük az első saját lovam, akivel rajtengedély-vizsgát tettem az egyetemhez tartozó Pannon Lovasakadémián, és díjugratásban kezdtem versenyezni.

Kezdettől fogva nyitott volt a lehetőség, hogy a borászathoz menjek dolgozni, de szerettem volna előbb a saját lábamon megállni, és kipróbálni magam más területeken is. Így kerültem egy évre a versenyszférába (állatgyógyászati termékekkel és takarmányokkal kereskedő céghez), majd két évet a növényvédelmi hatóságnál töltöttem felügyelőként. Mindkét terület rendkívül hasznosnak bizonyult a jelenlegi feladataim ellátásában: a kereskedelmi tapasztalataim az irodai munkában, a hatóságnál tanultak pedig a szakmai kérdésekben nyújtanak segítséget.

Sokszor feltették már nekem a kérdést, hogy saját döntés volt-e a borászatnál való elhelyezkedés? A válasz határozottan és egyértelműen igen – véleményem szerint nem is lett volna célravezető semmilyen külső nyomás Édesapám részéről, hiszen ennek az elhatározásnak belülről kellett jönnie. Három év elegendő volt arra, hogy bepillantást nyerjek a dolgos hétköznapokba és eldöntsem, milyen pozícióban tudom elképzelni magam a jövőben. Családi vállalkozásban dolgozni sosem egyszerű, hiszen a munkaidő nem 8-tól 4-ig tart (ahogy Apa szokta mondani: „neked nem munkaidőd, hanem munkád van”), a felelősség évről évre egyre nagyobb, a feladatok pedig ahelyett, hogy elfogynának, csak mindig szaporodnak. Mindennek megvan ugyanakkor a pozitív oldala, ugyanis az átdolgozott hétvégéket néha lazább hétköznapok követik, a döntések meghozásának lehetősége pedig azt jelenti, hogy itt valóban fontos és számít a véleményem. Ha visszamehetnék két évvel ezelőttre és újra választhatnék, akkor is habozás nélkül ugyanígy döntenék.

Mindennapi feladataim főleg a kereskedelmi és marketing feladatok irányítása, a rendelések felügyeletétől kezdve a partnerekkel való kapcsolattartáson át, egészen a közösségi média felületek kezeléséig – emellett találkozhattok velem a borkóstolókon és más rendezvényeken is. A lovazás pedig a mai napig az életem része, jelenleg négy lovat tartunk a férjemmel közös birtokunkon, akikkel főleg terepen lovagolunk, illetve újabban Working Equitation-ben (magyarul: munkalovaglás) edzünk és versenyzünk.”

0