Barion Pixel

2021 február: borok a pincéből

Kategóriák

2020 mindannyiunkat új kihívások elé állított. A nyári Nyitott Pincék programsorozat kivételével alig találkozhattunk borkedvelőkkel, barátainkkal, be kellett zárnunk a kaput vendégeink előtt. Mégis, a 2020-as szüret számunkra rekord mennyiséget jelentett, összesen 3000 mázsa szőlőt dolgoztunk fel a Bor utcai feldolgozóüzemben. Lassan, de biztosan megteltek a tartályok, és a pincében lévő hordók is újborokat kaptak. Az őszi sürgés-forgás, majd az ünnepek után rögtön a friss tételek kóstolásával és elemzésével kezdtük az idei évet.

Fotó: Dancsecs Ferenc

A menetrend szinte minden évben ugyanaz: Miklós, a borászunk begyűjti az egyes tételeket a hordókból, tartályokból – minden egyes fajtát, külön termőhely szerint – , majd kóstolunk és véleményt cserélünk. A cél az, hogy lássunk egy megközelítő képet, mely alapanyagból lesz a Sógor és Nagyapám Kadarka, miből lesz Mesterünk és Tivald, vagy éppen a Pinceátlag és Tanyamacska. Persze a tételek mennyiségét is figyelembe vesszük, hiszen a bor minősége mellett tudnunk kell, miből gazdálkodhatunk. A kóstolón általában a család tagjai – Eszterbauer János, Ildikó és Kata – , borászunk Miklós, és állandó szakmai tanácsadónk Pálinkás Laci vesz részt.

Fotó: Dancsecs Ferenc

A 2020-as évjárattal kezdtük a sort. A rozék ekkora már a piacon, de a teljesség kedvéért megtartjuk a magunk kis szavazását arról, kinek melyik a kedvence. Szerencsére az Öröm és Káferka rozék holtversenyben győznek. 😊 Következnek a kadarkák: Báta, Csötönyi-völgy, Porkoláb-völgy, Bodzás és a Palánki-hegy termését kóstoljuk végig. Minden évben érdekes „játék”, melyik tételekből készül majd a Sógor és a Nagyapám Kadarka. Az ültetvények kora és a klóntípusok nagyban meghatározzák a végeredményt, ezért ritkán ér minket meglepetés, ismerjük annyira a dűlőinket, hogy tudjuk, mire képesek. Persze minden évjárat képes újat mutatni. Kóstolunk egészen könnyed és gyümölcsös kékfrankost, majd ennek töményebb, hordóban érlelt változatát. Abban mindannyian egyetértünk, hogy a Tanyamacska kékfrankosunkat szeretnénk a primőr és légiesebb irányba vinni, a fajtát a könnyebb formájában megmutatni. A komolyabb, érettebb alapanyagok adják a Bikavér gerincét és készül belőlük egy kékfrankos válogatás.

Fotó: Kovács Krisztina

Merlot, Cabernet franc és Cabernet sauvignon, még mindig 2020-ból. Sűrűbb, lassabban érő borok. A termőhely ismerete itt is akaratlanul befolyásol minket, de még nagyon fiatal mind, nem is akarjuk elhamarkodni a döntést.

Palackos tételek következnek 2019-ből: Kékfrankos, Bikavér, Mesterünk Cuvée, Tivald Cabernet sauvignon. Minden elfogultság nélkül állíthatjuk, hogy az elmúlt 10 év 3 legjobbja között van 2019 – ha nem a legjobb – , már most nagy élvezeti értékkel bírnak az egyébként hosszan érlelendő borok. Ezt a már piacon szereplő tételeknél is látjuk: Sógor Kadarka és Tanyamacska Kékfrankos 2019-ből igazi gyümölcsbomba!

Még vár ránk néhány hasonló kóstolási kör, de lelkesek vagyunk és reméljük, hogy a végeredménnyel Ti, a fogyasztók is elégedettek lesztek!

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

0